Дали Брисел ќе се налути, затоа што руската вакцина Спутник 5 пристигна на Балканот?

Првите 20 дози од руската вакцина Спутник 5, пристигнаа во Србија се испитуваат на Торлак.

Како би можел да заспијам после ова?Ја почитувам Европа, но ја сакам и Србија особено народот кој што живее овде, без оглед на националноста. Наша обврска е да спасиме животи. Јас ќе се направам се за да го спасам човечки живот па дури и да ги трпам налошите напади од Брисел, Пекинг , Москва – изјави председателот Александар Вучиќ.

Безбедносната информативна агенција, ја препрати на Торлак, каде што екпертите и луѓето од агенцијата во следните денови ќе ја испитуваат за да донесат конечна одлука дали, Србија може да ја прифати вакцината, изјави председателот Вучиќ.

Во фаза на испитување ќе биде и вакцината Фајзер, кој побара регистрација во Србија. Русија, во моментот развиваа уште 10 вакцини, против Ковид 19, во трите поголеми центри Гамалеја, Вектор и Чумаков,изјавија од Службата за фитосанитарни работи .

Се надеваме дека сите ќе бидат многу успешни, бидејќи се комбинирани вакцини против грип и корона вирус, засновани на вирусот на морбили. Денеска се работи на нивниот развој, но потребно е време и доброволци- изјави раководителката Ана Попова.

Председателот Вучиќ, рече дека беснее вистинска војна помеѓу производителите на вакцини, само експертите ќе ги испитуваат вакцините за да добијат дозвола во Србија.

Очекувам првите количини на вакцината Фајзер да ги добиеме кон крајот на годината, тоа ќе биде мал дел, но зналително поголем дел ќе стигнат во Јанураи и Февруари, вели Вучиќ.

Србија, во секоја смисла се залага за рамноправност и универзален пристап на вакцината и терпаијата за лечење од Ковид 19, како глобален приоритет, истакна во своето обраќање пред Генералното собрание во Обединетите нации, Вучиќ.

Се надеваме дека Ковакс, до крајот на 2021че испорача две миљарди вакцини, сигурни и ефикасни дози ширум светот, онаму каде што е најпотребно поведуваќи се по хумани и неселективни принципи порача Вучиќ.

Бесплатни вакцини за сите граѓани на Србија, се најавуваат во новата 2021.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *