Доколку мажот ги прави овие работи, тој повеќе не ве почитува

Взаемното почитување е основа на секоја врска, па така и брачните. Дали сте започнале да забележувате дека вашиот маж покажува презир, ве критикува или игнорира? Можеби е време внимателно да го погледнете неговото однесување и да сфатите зошто сопругот според вас се однесува со непочитување.

Почитувањето е лепак кој ги држи двајца луѓе на куп. Доколку го отстраните овој елемент од бракот, заедничкиот живот ќе започне да тоне. Мажите престануваат да ве почитуваат во оној момент кога ќе ги забележите овие знаци:

Во текот на разговорот не ве гледа во очи

Вашиот сопруг стекнал навика да не обрнува внимание на вас кога разговарате со него. Тој: држи телефон, гледа телевизија, нешто друго зборува во моментот кога се обидувате да му пренесете нешто што ви е важно. Се за што е способен е климање со главата и давање едноставни ДА и НЕ како одговори.

Ве прекинува

Сте се навикнале на тоа сопругот да не ви дозволува да ја изразите вашата мисла? Тој веќе унапред знае што ќе му кажете и не сака да ве слуша како зборувате за нешто за кое тој веќе знае. Штом отворите уста, тој ве демантира. Него не го интересираат вашите мисли, главно за него е да го изрази своето мислење и ве постави вас на свое место.

Јавно ве критикува

Критиката не е нешто лошо, но таа мора да биде прикладна и правовремена. Укажувањето на сопругата на нејзините грешки и слабости во јавност не е само непочитување, туку и директна навреда. Ова е веројатно една од најлошите работи за кои мажот е способен да ги направи во односот на својата жена.

Ги занемарува вашите барања

Сте се навикнале на фактот да од вашиот сопруг мора многу пати да барате да изврши основни задачи. Или да заборави или да нема време. Во неговата глава има многу различни задачи, а вашите барања не се на прво, па дури ниту на второ место.

Се смее на вашите проблеми

Вашата работа, хоби, духовениот живот за вашата сопруга се нешто смешно и не е вредно за сериозно размислување. Јасно вели дека вашите проблеми се умислени и детски, за разлика од неговите големи животни проблеми.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *