Доколку не сте вакцинирани, нема да смеете да влезете во продавница, кафуле, маркет или стадион

Нова ковид реалност, Имунолошкиот пасош сепак ќе се воведе во Британија 2021!

Ако одбиете вакцина нема услуга во бар, театра, кино, на стадионили шопинг во мол. Од 2021, во Британија ригорозно се воведува имунолошки пасош, ова го најави министерот Надим Захави во интервјуто на ББЦ.

Предупредувањето најнапред стигна до менаџерите на фудбалските клубови и сопствениците на мали бизнис, наведено е задолжително да се бара имунолошки пасош за сите посетители и корисници на услуги.

Со помош на Светската здравствена организација се разгледува опцијата имунолошкиот пасош да стане реалност од 2021г, Министерот Захаве наведе дека вакцинацијата не езадолжителна но сепак за да се спречи ширењето на вирусот е пожелна опција.

Дали и како вакавата мерка ќе влијае врз оние кој ќе обијат вакцинирање, времето ќе покаже. Имунолошкиот пасош е клучна карта која треба да го врати нормалниот живот во светот, Британците ќе бидат пионери во оваа област. Со оваа постапка во која се утврдува дека сте примиле вакцина групирањето на луѓе ќе биде дозволено, без потреба од физичка дистанца на два метри која што беше до сега.

Исто така по овој пример и авиокомпаниите размислуваат да воведат имунолошки пасош, како услов за прием на патници во авионите.

Експертите сепак стравуваат дека ќе бидат нарушени одредени човекови права доколку поедници одбијат да примат вакцина и немаат можност да влезат во ресоран, бар, кино, стадион, ниту пак да користа јавен превоз.

Во британија се увезени 357 билиони дози, на новата ковид вакцина, пд 7 производители. Премиерот Борис Џонсон најави дека достапоноста на вакцината ќе боде за неколку недели.

Ториевците во Парламентот засега се против оваа масовна вакцинација и имунолошкиот пасош, но според Борис Џонсон, работата е завршена.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *