Доколку често ви отекуваат рацете, нозете или лицето, еве што се случува во вашето тело, вие може да го имате ОВА

Внимателно читајте ги знаците кои ви ги испраќа вашето тело.

Единствено на тој начин можете да го сочувате сопственото здравје.

Постојат шест главни причини за оток во утринските часови:

Недостаток на магнезиум

Од недостатокот на овој елементи, телото ја задржува влагата. Кај жените оваа ситуација се влошува во текот на ПМС, а кога алдостеронот е најактивен, предизвикува брзо губење на магнезиум.

Недостаток на јод

Во овој случај најчесто наутро покрај лицето, отекуваат и рацете, а посебно нозете. Доколку нивото на јод во организмот е многу ниско, отокот нема да исчезни ниту во текот на денот. Земете јод, и отокот ќе исчезне.

Постојан запек

Овој проблем предизвикува лоша лимфна дренажа, поради што лицето и телото наутро знаат да отечат, и тоа се задржува до средината на денот.

Прекумерен внес на сол

Доколку во текот на готвењето користите сол во големи количини, тоа неминовно ќе доведе до собирање на течности во телото и појавување на оток.

Константен стрес

Недостатокот на правилен одмор и зачестените стресни ситуации ја пореметуваат работата на надбубрежната жлезда, а како резултат на тоа се активира произведувањето на стероидни хормони, а телото не ја одвојува оптималната количина на течности.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *