Доколку чувствувате вакво нешто во рацете, вие најверојатно имате висок холестерол

Високиот холестерол може да предизвика многу болести.

Многу луѓе не се свесни за нивото на холестерол во крвта се додека не стане премногу доцна. Меѓутоа, доколку го почувствувате овој знак во рацете, веднаш направете крвна анализа.

Високиот холестерол е предизвикувач на многу кардиваскуларни болести поради што би требало почесто да го контролирате, посебно во време на пандемија со коронавирус, кога имаме намалена активност, односно престојуваме дома во поголемиот дел од времето и внесуваме поголеми количини храна.

Постојат одредени видови на симптоми кои укажуваат на високо ниво на холестерол во крвта и го вклучуваат биолошкиот аларм за посета на доктор.

Еден од првите симптоми е треперење на рацете.

Имено, кога ќе дојде до собирање на масни наслаги кои ги запушуваат артериите тоа се нарекува атеросклероза.

Овие наслаги се состојат од холестерол, масни супстанци, како и други отпадни производи од клетките – калциум и фибрин.

Таквото собирање на холестерол во телото може да ги запуши крвните садови во рацете.

Поради прекин на проток на крвта во одредени делови на телото, уѓето кои имаат покачен холестерол можат да почувствуваат пецкање во рацете.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *