Експертите предупредувваат: Никако не смеете да перете алишта на оваа температура

Немојте да перете алишта на температура од 30 степени, еве зошто.

За да избегнете проблеми со водата, би требало да ја загреете на минимум 60 степени. Перењето на облеката на еколошки 30 степени може да биде добра идеја, но тоа не е секогаш случај.

Експертите предупредуваат дека тоа не е добро за здравјето. Имено, температурата на перење од 40 степени е на самата граница, но 30 е лоша, бидејќи многу бактерии, како Ешерихија коли, успева да преживее и на 37 степени.

Значи, доколку облеката на перете на пониска температура, бактериите можат лесно да се задржат на ткаенината и после тоа да се пренесат.

Бидејќи температурата од 40 степени е на самата граница, микробиолозите за секој случај советуваат облеката да не ја перете на температури пониски од 60 степени, а поготово немојте да штедите на перење на детска облека.

Треба ли дополнително да се нагласи дека долната облека, пешкирите, кујнските крпи и постелнините исклучиво и задолжително да се берат на 90-95 степени?

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *