За овие работи не треба да правите компромис!

Постојат одредени работи што можат и мора да бидат  цел на  компромис во врската, но има и такви за кои едноставно не се преговара. Тие мора да бидат составен дел од секоја врска, бидејќи тие се клучни за нејзиниот квалитет.

1. Посветеност

Важно е и двајцата партнери да бидат подготвени за посветеност. Понекогаш е потребно да се вложи многу напор во функционирањето на врската, и тој напор мора да биде заемен. Поточно, посветеноста кон врската и работата на врската мора да бидат меѓусебни, бидејќи само на тој начин врската може да напредува. Ако само едната страна се обидува, а другата возврати, врската нема да има светла иднина, пишува Задоволна.хр.

2. Наклонетост

Може да биде физичко и емотивно, и обете се подеднакво важни за врската. Она што се цени се мали нешта што покажуваат наклонетост, односно наклонетост, а меѓу нив има, на пример, држење за рака и неочекувани мали комплименти. Со редовно покажување наклонетост, му покажуваме на партнерот колку е важен за нас и сакаме да го добиеме истото од него.

3. Редовна комуникација

Во здрава врска, секогаш можете да му кажете на вашиот партнер како се чувствувате без никакви проблеми, без страв од осуда или кавга. Секоја страна мора да има можност слободно да ги изрази за добрите и лошите работи во врска.

4. Искреност

Сокривањето чувства или задржувањето на негативните емоции е многу штетно за врската. Затоа е важно од почетокот на врската да практикувате искрена комуникација и врска без лаги.

5. Јасни намери

Ако едната страна сака сериозна врска, а другата порелаксирана, веројатно не е најдобрата идеја да се влезе во таква врска. Најдобри врски се оние во кои партнерите имаат јасна визија за нивната врска и иста визија за заедничка иднина.

6. Поставување приоритети

Во време кога врската е веќе зрела и доволно цврста, време е да зборуваме за приоритетите. Секој има право да ги постигне своите цели, а во исто време мора да дефинирате кои се вашите заеднички цели и планови.

7. Отворен ум

Иако не секој е љубител на нови работи, важно е да имате отворен ум и да истражувате во врската. Новите искуства ќе ја одржат живата искра во вашата врска. Покажете интерес за она што го интересира вашиот партнер и обратно, оставете му повремено да се вклучува во вашите драги хоби.

8. Емпатија

Ниту една врска не може да функционира без емпатија, особено љубовта. Вашиот партнер мора да покаже сочувство кон вас, да ги разбере вашите проблеми и да работи за да ви ги олесни тешките ситуации и да не ги прави уште потешки со своето однесување.

9. Почитување

Взаемното почитување е уште еден важен дел од квалитетна врска за кој не може да се преговара. Почитувајте го вашиот партнер, но не очекувајте ништо помалку од него. Никогаш не ставајте се во подредена положба затоа што заслужувате сè да ви се врати во иста мерка.

10. Доверба

На крајот, важно е парот да негува заемна доверба. Љубомората е нормална само кога станува збор за разумни „количини“, разбирливи ситуации и кога не предизвикува големи проблеми или кавги. Секоја лоша постапка на партнерот влијае на количината на доверба што ја имаме во него и ја нарушува врската.

Author: P E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *