За почит : Брат и сестра ја подаруваат својата куќа за да помогнат на болно дете

Што би направиле за да помогнете некому? Што би донирале? Дали некогаш би помислиле дека можете да дадете куќа од околу 90 квадратни метри на подарок за помагање на болно дете.

Можеби изгледа неверојатно и невообичаено, но братот и сестрата Милош Мијаиловиќ и Билјана Драгичевиќ од Горњи Милановац дошле на идеја да ја донираат својата куќа во замена за парите што ќе и бидат исплатени на малата Аника Маниќ, која има ретки болести, мускулни атрофии на ‘рбетот.

Објавата на Милош, во која се наведува дека тој и неговата сестра ја даваат куќата, предизвика лавина од коментари и ентузијазам на социјалните мрежи.

Во тој час илјадници луѓе го споделија огласот во кој овој хуман човек наведува дека куќата е во центарот на Рудник, а почетната цена на аукцијата е 4.000 евра.

Куќата има, како што е наведено во понудата, приземје и кат, таа е регистрирана во катастарот, а сопственици се Милош и Билјана.

-Секој што сака да има куќа на такво место може да ја погледне и да ја купи со уплатница во која се наведува дека платил пари за нашата девојка.

 

-Куќата е малку постара, но се наоѓа во центарот на Рудник и е легализирана. Во моментов, разговарав со еден човек, Србин, кој за време на во-јната мораше да замине од Босна во Америка.

Ме изненади, ми рече: „Не ми е гајле каде е куќата и каква е, сакам да платам 8.000 УСД за Аника“ – ни рече Милош.

И тој додава дека приказната станува уште поинтересна.

-Тој рече дека кога Аника ќе се опорави, да даде Бог, ќе ја реновира и таа куќа ќе ја препишам на нејзино име, за да се сеќава на мене и него подоцна – вели соговорникот.

Тој откри дека неговата сестра дошла до идејата додека тие зборувале за тоа како можат да му помогнат на својот сограѓанин.

-Сестра ми рече: „Зошто не ја дадеме оваа куќа да и помогнеме на Аника?“. За жал, времето полека истекува за неа, па затоа решивме да ја донираме куќата.

 

Милош потенцира дека аукцијата ќе трае уште неколку дена, со цел да се почека друга, можеби поголема понуда, и со тоа да и се помогне на малата Аника да ги собере многу потребните пари за лекови и лекување во САД.

 

 

Author: P E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *