Знаете ли зошто на поповите и свештениците им ја бакнуваме раката?

Чинот на бакнување на раката на свештеникот е дел од она што се нарекува христијанска норма.

Тој гест сигурно сте го виделе безброј пати – верникот му приоѓа на свештеникот и му ја бакнува раката. Доколку и вие спаѓате овде, тогаш и самите така сте постапиле многу пати, но дали знаете што симболизира тој чин?

Станува збор за гест кој предизвикува многу внимание и за кој многу се зборуваше. Единствено бакнувањето рака на свештеник е составен дел од она што се нарекува христијанска норма и без тоа не би можеле да го замислете одењето во црква. На други ова им е одраз на традиција. На трети им е претерано, дури помалку непријатно, а имало и оние кои упатиле критика поради хигиенската страна на самиот чин.

Сепак, малку кој знае што чинот на бакнување на рака на свештено лице всушност симболизира.

-Одговорот на ова прашање можеме да го побараме во одговорот на прашањето зошто христијаните ги целиваат Светите икони. Како што со укажување почитување кон иконите на кои се прикажани Господ, Богородица и спасителите не се поклонуваме и не го славиме дрвото или бојата од кои иконите се направени, така исто целивајќи ја раката на свештеникот, ние не целиваме рака на тој одреден човек како единка и индивидуа, туку искажуваме почитување кон неговиот свештенски повик и благоден кој низ него дошле до нас. Значи, бакнувајќи ја раката на свештеникот ние всушност му се заблагодаруваме на Бога што ни дал можност да низ едно грешно човечко сушстество можат да се спуштаат Неговите благодатни дарови – објаснува за Историски забавник Иван Недиќ, професорот приправник по Богословија на Свети Арсени.

Чинот на бакнување рака на свештено лице е завршен дел од земање благослов. При давање на благослов, свештеникот прстете на десната рака ги свиткува така да ги прават буквите ИС ХС, таканаречен Христограм, и така што показалецот ќе остане исправен, правејќи ја буквата И, средниот прст се собира во полукруг, правејќи ја буквата С. Домалиот прст се вкрстува со палецот, правејќи ја буквата Х, и на крај и малиот прст се свиткува полукружно правејќи уште една буква С.

-Освен благослов, кој свештеникот ги повикува од Бога пред самото целивање на неговата рака, свештениците чинодејствуваат во Светите Тајни (крштевка, брак, исповед) и токму од таа причина нивната возвишена служба добива укажана чест низ тоа целивање, а не нивната индивидуална личност – истакнува професорот Иван.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *