Историско откритие: Пронајдена куќата на Исус? Објавена и првата фотографија

Иако се уште нема доказ, тој верува во својата теорија.

Британскиот истражувач Кен Дарк, археолог од Универзитетот Рединг, тврди дека ја пронашол куќата во која детстовото го поминал Исус Христос, и дека таа се наоѓа во Назарет, соопштила денес Европското асоцијација на археолози на официјалниот Твитер профил.

Дарк поминал 14 години барајќи ги остатоците сестринскиот храм во Назарет во Изреал, во кој, според неговите тврдења, живеел Исус.

Како што пишува Дејли мејл, Дарк на основа на истражувањето на теренот заклучил дека куќата припаѓала на Јосиф, мажот на Марија, односно таткото на Исус.

“Куќата имала неколку соби, двор, балкон на кровот, а денес на тоа место се гледаат единствено скалите направени од камен и позади куќата е природна пештера”, изјавил Дарк.

Дарк признава дека нема физички докааз дека тоа навистина била Исусовата куќа, меѓутоа додава дека е тешко да се најде доказ кој досегнува 2000 години наназад, додава Дејли Мејл.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *