Како летувавме во Југославија? Одевме на одмор на Јадранот, а овие фотографии ќе ви ги вратат сите спомени (ФОТО)

Одмор во поранешна Југославија.

Тоа беа времиња кога сите живеевме во раскош и барем седум дена во текот на летото, целото семејство одмараше на некое одморалиште на Јадранот.

Секако, ситуацијата денес не е како некогаш и за одмор за цело семејство, е прилично тешка мисија за луѓето со просечна длабочина на џебот.

Интересно е што ниту идејата за летен хедонизам не беше пристапна се до 60тите години кога власта го мотивираше работиничкиот свет малку да се активира, да земе одмор и да ги помине летните горештини на Јадранот.

И додека странските дестинации ни беа и останаа недостижни, домашните во тие години започнаа да стануваат летен хит од калибар на Кан, Сен Тропе и Монте Карло.

Погледнете ги фотографиите во продолжение и уживајте:

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *