Научниците потврдија, една чаша од овој напиток дневно, може да спречи инфекција со коpона вирус

Новото истражување покажува дека хесперидин – соединенија кое се наоѓа во портокалите – може да спречи зараза со ковид-19.

Новото истражување идентификувало лечење и превентивна мерка против ковид-19, болест предизвикана од вирусот SARS-CoV-2.

Според истражувањето објавено во магазинот Medical Hipotheses, соединение во кората на портокалот – може да го блокира влегувањето на ковид вирусот во клетките преку АСЕ2 рецептори кои можат да ја спречат инфекцијата.

-Антивирусната активност на хесперидинот може да представува опција за лечење од ковид низ подобрување на клетковиот имунитет на домаќинот против инфекции, а неговите добри антифламаторни активности можат да помогнат во контролата цитокинската бура – пишуваат истражувачите.

Цитокинската бура е прекумерна реакција на имуноошкиот систем на телото.

-Кај некои ковид пациенти имуниот систем ослободува имунолошки пресноцници, наречени цитокини, во крвотокот пропорционално на заканата или долго откако вирусот повеќе не е закана – објаснува Harvard Health.

Кога тоа се случува, имуниот систем ги напаѓа соспствените ткива на телото, потенцијално нанесувајќи значајна штета.

-Цитокинската бура ги придвижува претераните инфламаторни одговори кои можат да го оштетат црниот дроб, крвните садови, бубрезите и белите дробови и да го зголемат создавањето на крвни згрутчувања во телото – продолжува универзитетската страница.

Дали овие наоди сугерираат дека чаша сок од портокал создава заштита од ковид?

Бидејќи истражувањето се однесува на самата хемикалија, а не на портокалот, а прерано е со сигурност да се знае дали бенефитити се однесуваат само на пиењето сок од портока.

-Треба да се извршат повеќе истражувања, но чаша сок од портокал може да помогне, изјавила доктор Филипа.

Охрабрувачки фактори

Исто така се покажало дека средството за испирање на уста ефикасно го искоренува ковид-19.

Научниците од Универзитетот во Кардиф откриле дека постојат ветувачки знаци дека испирањето на устата може да помогне во искоренувањето на вирусот.

Научниците откриле дека водата за испирање на устата во рок од 30 секунди го уништува вирусот.

Поточно, вода за испирање на уста која содржи најмалку 0,07 проценти цетипиридиниум хлорид (ЦПЦ), покажаа веттувачки резултати дека можат да го искоренат вирусот.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *