Ова се најважните причини зошто секојдневно треба да пиете чај од камилица

За мирен сон, чај од камилица – се за позитивните својства на жолто белото цветче.

Повеќе од еден милион шољи чај на ден се конзумираат во еден ден во целиот свет, велат студиа во која се проучуваат добрите навики за живот и здравје.

Благопријатното дејство на чајот од камилица е многукрано,а прва асоцијација на чајот од камилица од детството, е при настика тој веднаш се дава како прва помош. Се смета дека камилицата е најстариот лек, позитивните својства на чајот од камилица се многубројни,а ние ви ги издвоивме следните

1.Анкиозност,оние кој имаат проблем со оваа состојба, им се препорачува за добар сон и смирувачки ефкет да пијат по едне филџан, чак од камилица. Секако дека треба да се наведе дека не делува на секого исто, така што ако депресијата и анксиозноста се на листата на здравствени проблеми, дополнително е добредојдено да се роазговара со лекар.

2.Подобар сон, времееза една нова добар навика, која ја практикуваат и кинезите во народната медицина, а тоа е топол чај од камилица пред спиење. Апигенинот е атиоксиданс, кој е содржан во цветот од камилица, па така благопријатно дејствува врз одредени рецептори во мозокот и доклку сте имале нервозен ден исполнет со стрес, елискирот од камилица пред спиење опушта и допринесува за подобро да заспиете.

3.против воспалителните својства, помагаат за подобра работа на цревата. Филџан чај, ги намалува менструалните грчеви, надуваноста и спората работа на цревата.

4.Здраво срце, чајот допринесува за регулација на крвникот притисок и лошиот холестерол. Антиоксидативните својства од чајот од камилица, спречуваат да се развијат срцевите заболувања. Сепак не е препорачлив да се користи многу кај пациентикој пијат лекови за разредување на крвта,бидејќи предизвикува крварење.

5. Регулирање на шеќеротво крвта, една обемна иранска истражувачка студија наведува дека со чај од камилица можеда се намали нивотона шеќер во крвта. Ваквата информација е добредојдена во светото на дијабетичарите, антиоксидатнтот кверцерин, влијаје врз одредени ензими кој се клучни за дијабетесот,а се наоѓаат во цевтот на камилицата.

Студијата не е обемна, бидејжи имало 64 ца доброволци , на Универзитетот во Табриз, Иран кој боледувале од дијабет 2, на возраст од 30до 60 години. Половина од групата пиеле чај од камилица, 8 дена по секој оброк, а другите вода. Резултатите изненадиле, грпата која пиела чај од камилица имало пониско ниво на инсулин од останатите.

6. Посилемн имунитет, во време кога се бориме со пандемијата од Ковид 19, секое поткревање на имунитетот е добредојдено. Па така чајот од камилица е наш сојузник, тој содржи соединенија кој ги потикнуваат Б лимфоцитите и белите крбни клетки, важни за создавање на антитела или имуноглобулин, кој работат на уништување на вируси, бактерии и габи.

Добра вест и за оние кој што сакаат да слабеат, со помош на чај од камилица се е можно, и тоа пред секој оброк поеден филџан, но како сојузник треба да пиете и 1, 5 л. Вода и покрај се. Правилната подготовка на чај од камилица е важна. Еден цвет на камилица се полева со топла вода, не се вари, чајот од камилица, треба да биде со светложолта боја,ни премногу јак, ни премногу слаб, отткога ќесе олади седодава мед лажичка и сопк од лимо за дасе забрза горењето на маситет. Но, не ги избегнувајте физичките активности во борба со килогармите.

Хомепоатиет, симнуваат капа на цветотод камилица, истиот е главна подлога на многу хомепотаки лекови.

Наведовме многу причини зошто треба да се пие чај од камилица ваше е да уживате во поволностите на најстариот лек.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *