Огромна фигура на мачка врежана во пустина во Перу

Песочните песоци на југот на Перу, врежани пред многу векови века со геоглифи на колибри, мајмун, орка – и фигура за која многу би сакале да поверуваат дека е астронаут – сега открија форма на огромна мачка што лежи низ пустински рид.

Мачката во Наска, датирана помеѓу 200 и 100 г.п.н.е., се појави за време на работата за да се подобри пристапот до еден од ридовите што обезбедува природна гледна точка од која може да се видат многу дизајни.

Светско наследство на УНЕСКО од 1994 година, „Наска линиите“, кои се составени од стотици геометриски и зооморфни слики, се создадени со отстранување на карпи и земја за да се откријат контрастните материјали подолу. Тие лежат 400 км јужно од Лима и покриваат околу 450 квадратни километри од сушната крајбрежна рамнина во Перу.

„Фигурата беше едвај видлива и требаше да исчезне, бидејќи се наоѓа на многу стрмна падина што е склона кон ефектите на природната ерозија“, рече Министерството за култура на Перу оваа недела.

„Во текот на изминатата недела, геоглифот беше исчистен и конзервиран и прикажува фигура на мачка во профил, со главата свртена кон предната страна“. Се вели дека мачката е долга 37 метри, со добро дефинирани линии кои се разликуваат во ширина од 30 см до 40 см.

„Зачудувачки е што сè уште наоѓаме нови фигури, но знаеме и дека има уште многу“, изјави за шпанската новинска агенција Ефе, Џони Исла, главен археолог во Перу.

„Во текот на изминатите неколку години, употребата на беспилотни летала ни овозможи да правиме слики од ридови.“

Исла рече дека помеѓу 80 и 100 нови фигури се појавиле во текот на последните години во долините Наска и Палпа, сите тие претходеле на културата на Наска (АД200-700). „Овие се помали по големина, нацртани на ридовите и јасно припаѓаат на претходната традиција“.

Author: P E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *