Повеќе нема да треба да пиете лекови: Само 2 минути на ден масирајте ја оваа точка, и сите болки ќе исчезнат

Масирање на точки на телото е една од најстарите методи за лечење на Истокот.

Вкупно, човечкото тело поседува 365 точки и 12 главни меридијани, што потсетува на количината на денови и месеци во годината. Во кинеската медицина, телото се смета како енергетски систем, така што низ масажа може да се влијае на токот на енергија и функционалната активност на органите.

Со активирање на точките Зу Сан Ли се дава трае подмладувачки и исцелувачки ефект. Во Кина оваа точка е позната како “точка на долговечност”, а во Јапонија “точка од стотина болести”.

Каде се наоѓа Зу Сан Ли на нашето тело?

Точката се наоѓа под чашките на колената. За да ја пронајдете, покријте го доленото со дланката. Точката се наоѓа помеѓу завршетокот на малиот и домалиот прст, во вид на мало вдлабнување помеѓу коските.

Можете да ја пронајдете и на други начини

Морате да седнете на под, притиснете го цврсто стапалото кон подот и повлечете го према себе, не подигнувајте ја петата од подот. Ќе забележите дека под коленото се создава мало возвишување.

Пронајдете ја највисоката точка на ова место и ставете на неа прст и заземете стартна позиција. Точката на која притиснавте со прстот е точката Зу Сан Ли.

За што е одговорна оваа точка на нашето тело и зошто Јапонците ја нарекуваат – точка од стотина болести?

Точката Зу Сан Ли ја контролира работата на органите кои се наоѓаат во долната половина од телото и ја контрола работата на рбетниот мозок кој е одговорен за правилно функционирање на гастроинтестиналниот тракт, дигестивниот тракт, бубрезите и надбубрежните жлезди.

Со помош на масажа на точката Зу Сан Ли може да се зголеми активности на надбубрежнтие жлезди, најмоќните жлезди кои имаат улога на главен чувар на човековото здравје. Тие лачат адреналин, хидрокортизон и други важни хормони во крвта.

Доколку секојдневно ја масирате “точката на долговечност” можно е да ја нормализирате работата на надбубрежните жлезди, кои ги извршуваат следните функции во организмот:

-нормализација на крвниот притисок
-нормализација на глукозата, инсулинот
-сузбивање на воспалителни процеси во организмот
-регулација на имуните функции на човекот

Исто така, со масирање на точката Зу Сан Ли, исто така можете да го подобрите варењето, да го подобрите работењето на гастроинтестиналниот тракт, како и да третирате последици на мозочен удар.

Масажата на оваа точка ќе ви помогне да стекнете самодоверба, да го надминете стресот и напнатост, како и да пронајдете внатрешна стабилност.

Масирајќи ја оваа точка можете да излечите многу болести, вклучувајќи запек, гастритис како и неможност за задржување на урина.

Во голема мера го подобрува имунитетот, човекот станува здрав и способен за живот.

Како можете да влијаете на точката на долговечност?

Масирајте ја точката Зу Сан Ли во утринските часови, пред ручек, 9 пати со кружни движења во насока на стрелките на часовникот на секој нога, наизменично (9 пати на едната, 9 пати на другата). И така 10 минути, вкупно.

Пред почетокот на масажата заземете удобна, опуштачка положба (седејќи). Смирете го дишењето и сконцентрирајте се на своите чувства.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *