Поради ова имате вишок килограми: Оваа грешка при јадење ја прават 80% од македонците

Поради оваа грешка која ја правиме додека јадеме, најмногу се дебелееме…

Доколку за време на јадење се концентрирате на други работи, ризикувате да се здебелите, тврдат научниците.

Употребата на мобилни телефони, односно проверување на социјалните мрежи и читање вести во текот на јадењето, не здебелува, покажа едно бразилско истражување.

Името, истражувачите од Федералниот Универзитет во Лаврас тестирале 62 испитаници кои во текот на јадењето го проверувале својот телефон.

За време на првите два теста испитаниците за време на јадењето читале вести или се занимавале со употреба на мобилниот телефон, додека на третиот можеле да јадат колку сакаат, но не смееле да го користат мобилниот телефон, како ни да читаат вести. Научниците дошле до откритие дека луѓето кои истовремено јаделе и користеле мобилен телефон, внеле околу 15% повеќе калории од оние кои се сконцетрирале само на храната.

Научниците го поврзаа зголемениот внес на калории, односно поголемата порција, со фактот дека користењето на мобилни телефони и читање вести го одвлекува вниманието од храната и со тоа не сме свесни колку калории сме внеле.

“Паметните телефони или вестите, можат да го уловат вашето внимание од храната, при што се случува зголемен внес на калории”, вели авторот на истражувањето Лучијано Переира.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *