Студентка во солариум трајно го загубила слухот: Покренала тужба, а потоа се случил неочекуван пресврт

Се помирила со неправдата, а потоа земала големи пари.

Студентката Хејсел Мекдоналд (25) работела хонорарно во салон за убавина и солариумот Индиго Сан во Данди, Шкотска, кога поради активација на противпожарниот аларм трајно останала без слух.

Одлучила да го тужи споменатиот салон, но ја изгубила секоја надеж бидејќи годините поминувале, а пресуда немало.

Меѓутоа, после нешто повеќе од пет години, пресудата е донесена, а Хејсел добила 240.000 фунти оштета, пренесува Дејли стар.

Несреќниот случај се случил во декември 2015 година, кога алармот се активирал, а кога го предупредила шефот дека и пречи толку силна бучава, тој и наредил да остане до крајот на работното време откако со трага се обидел да го пригуши звукот.

Таа ја завршила смената без последици, но подоцна патела од главоболка и зуење во ушите.

Експертите процениле дека била изложена на нивоа на звуци помеѓу 87,5 и 82,3 децибели. Хејсел потоа со месеци трпела проблеми и се жалела дека не може убаво да ги слуша професорите во текот на наставата, како и кога разговара со другите.

Кога се вратила дома, таа се обратила на лекар, а тогаш е заклучено дека нејзиниот слух е трајно оштетен и дека ќе мора да носи апаратче за слушање.

Студентката покренала судска постапка против салонот тврдејќи дека претрпела повреда и штета поради нивната негрижа.

Правниот тим на Индиго Сан тврдел дека не дошло до кршење на должноста, но судијата Џон Манди пресудил во корист на девојката, на која треба да и биде исплатена оштета од 240.000 фунти.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *