Тито никако не го сакал овој град во Југославија, поради нешто кое се случило додека држел говор

Урбаната легенда која се зборува во чачанскиот крај вели дека владетелите на Србија никако не го сакале овој град. Кралот Александар Караѓорѓевиќ го посетил само еднаш и тоа поради погребот на војводата Степе Степановиќ, а Тито го одбегнувал во широка рака.

Јосип Броз Тито, доживотниот претседател на Југославија во историјата останала познат по своите светски турнеи, обиколки на држави на другиот крај на светот и патувања кои траеле по неколку месеци. Сепак, приказната вели, Чачак го избегнувал во широка рака.

Во текот на своето триесетипетгодишно владеење Тито во Чачак бил само седум пати, но секогаш на поминување, на пат кон Ужице. Во Чачак плански никогаш не заминувал, а историчарите сметаат дека тоа е поради фактот што Броз до крајот на животот овој град го доживувал како близок на рамногорското движење.

Меѓутоа, Тито сепак имал поинаква перцепција на ова место. Старите Чачани отсекогаш зборувале дека пред доаѓањето ги земале оние луѓе кои Тито не требало да ги види, и ги затворале со недели пред тој да пристигне. Етикетата бунтовнички град била причина за избегнување, а ситуацијата била запечатена кога за време на една посета на Тито, токму во неговиот говор, снемало струја.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *