Што појадуваат најздравите луѓе?

Луѓето кои се на диета и внимаваат на исхраната не треба да го прескокнуваат појадокот бидејќи тој е најважниот оброк за почеток на денот.

VTI Technical Research Centre од Финска ги проучуваше прехрамбените навики на 147 здрави луѓе со нормална телесна тежина во период од 4 месеци. Истражувачите на чело со д-р Ана Лена Вориен открија дека здравите луѓе за појадок јадат три вида намирници.

Овошјето е на првото место. 51 процент од испитаниците се изјаснија дека јадат овошје за појадок, млечни производи јадат 41 процент од испитаниците, а житарки 33 проценти.

Иако лебот се смета за извор на непотребни калории, дури 32 отсто од испитаниците го започнуваат денот со парче леб или лиснато печиво.
26 проценти од испитаниците признале дека не појадуваат- наместо тоа пијат кафе, а останатите(74 отсто) се изјаснија дека своите обврски ги завршуваат и без да испијат кафе.

„Нема потреба да ја избегнувате омилената храна, дебелеењето може да го спречите ако ги слушате потребите на вашиот организам, а предност се дава на квалитетот, а не на квантитетот на оброкот“, појасни д-р Ана Лена Воринен.

 

 

Author: P E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *