Џорџе Балашевиќ најмногу го ценеше токму овој музичар (ФОТО)

Кантавторот Џорџе Балашевиќ поч.ина на 19. февруари во 67 година од својто живот. Многумина сметаат дека неговото дело е единствено и дека не постои уште еден таков пред се писател, а самиот Балашевиќ само еднаш свој колега го гледал како добра конкуренција.

Во прашање е Миладин Шобиќ.

“Факт е дека го сакав Миландин Шобиќ”, изјавил Џорџе во едно интервју за Музика.хр и додал дека после негова и нема вистински конкурент.

Шобиќ е роден во Никшиќ, а славната ја стекнал во седумдесетите години кога во Дубровник студирал туризам. Токму во времето на студентските денови ги напишал некои од своите најголеми хитови.

“Од друга до друга”, “Џемпер за виноград”, “Ожијак”, “Марија”, “Бев еднаш во ноември”, се само некои од неговите големи хитови.

Кога беше на самиот врв на популарноста, од тешка болест почи.на неговата сестра и тогаш се вратил во родниот Никшиќ и повеќе не пеел.

Author: Р К

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *